Günümüzün finansallaşan ekonomisinde tüketiciler kredi kartları, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ev kredisi gibi çok çeşitli borç enstrümanlarına kolayca erişebilir durumdadır. Hanehalkları kredi kullanarak taksitle ev, otomobil, beyaz eşya, mobilya gibi önemli varlıklara sahip olabilmektedir. Ayrıca, hanelerin kredi kullanarak acil durumları ve günlük tüketim harcamalarını finanse ettikleri görülmektedir. Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren finansallaşma sürecinde hanehalkı borçluluğunun artan bir ivme gösterdiği ve tarihsel olarak en yüksek seviyelerinde olduğu görülmektedir.
Projenin amacı Türkiye’de son dönemde yükselen hanehalkı borçluluğunun nedenlerini, örüntülerini, sonuçlarını ortaya çıkarmak, uluslararası deneyimlerden en iyi uygulamaları bulmak ile borçluluğun sürdürülebilir kılınması için kanıt temelli kamu politikası önerilerini tespit etmektir.
Projenin temel araştırma soruları; Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun neden ortaya çıktığı, nasıl örüntüler gösterdiği, ne gibi sonuçlara yol açtığı ve uluslararası deneyimlerin ışığında hangi kamu politikası önerileriyle yönetilebileceğidir.
Projenin özgün değeri; interdisipliner bir yaklaşımla iktisat, siyasal iktisat, siyaset bilimi, kamu politikası ve sosyoloji disiplinlerinden faydalanması; anket, odak grup, arşiv çalışması, söylem analizi, yarı-yapılandırılmış mülakat gibi nitel ve nicel çeşitli araştırma yöntemleri birlikte kullanması; bu konuda proje yürütücüsünün bilgisi dahilinde Türkiye’de yazılmış ilk proje olması; seçilmiş 15 ülkenin kamu politikalarının ve en iyi örneklerinin incelenmesiyle karşılaştırmalı boyuta sahip olması; ve kanıt temelli kamu politikası önerileri tespit edecek olmasıdır.
Telif Hakkı © 2024 haneborcu - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.